El present projecte és el resultat de la col•laboració entre els grups de recerca en Psicologia Social, Ambiental i Organitzacional (PsicoSAO) (2014SGR992), vinculat a la Universitat de Barcelona i ARC, que forma part del grup Integrated Architectural Research (IAR) de l'Escola d'Arquitectura La Salle, Universitat Ramon Llull (2014SGR970).

Grup de recerca ARC, Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull (2014SGR970)

ARC és un grup interdisciplinari dedicat al disseny, desenvolupament i aplicació de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) a l'arquitectura, en diferents àmbits: pedagogia, projectes, i investigació. El grup es va fundar l'any 1999 i va ser oficialment reconegut com a grup de recerca per l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) en l'any 2009. En l'actualitat ARC està integrat en el grup Integrated Architectural Research (IAR) de l'Escola d'Arquitectura La Salle, reconegut així mateix com a grup de recerca per l'AGAUR l'any 2014. Des de la seva fundació, ARC ha dut a terme nombrosos projectes pedagògics i de recerca, els resultats dels quals han estat publicats en revistes i conferències d'àmbit internacional.
ARC ha acumulat una àmplia experiència sobre l'anàlisi participatiu de l'espai urbà i domèstic. L'any 2000 es va dur a terme un projecte pioner amb el propòsit d'implicar als veïns del barri de la Sagrada Família de Barcelona en l'anàlisi del seu barri a través d'Internet. FIXA’T-HI, desenvolupat entre 2005 i 2007, és un entorn d'aprenentatge que facilita la construcció col·laborativa d'un territori a partir de les relacions entre imatges, paraules i llocs. Dins del projecte europeu OIKODOMOS (2007-2011) es va dur a terme una anàlisi participatiu del barri de Plus Ultra, amb la col·laboració de ciutadans i estudiants d'arquitectura. Des de l’any 2012, en el marc del programa UMVA – Unitat Mòbil de Vídeo Arquitectura, s'han estudiat diversos barris de la ciutat de Barcelona amb la col·laboració d'organitzacions ciutadanes i veïns, utilitzant el vídeo com a instrument d'anàlisi i de comunicació. Finalment, dins el programa europeu OIKONET s'ha dut a terme un estudi sobre l'espai domèstic amb la col·laboració d'estudiants d'arquitectura i membres d'una cooperativa d'habitatge.

Leandro Madrazo

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Doctor Arquitecte. Director grup de recerca ARC. Catedràtic d'Arquitectura, Universitat Ramon Llull.

Recerca — Nous instruments i mètodes pedagògics en arquitectura, sistemes d'informació energètica, disseny i construcció basat en components, habitatge, representació de l'espai, i metodologia del disseny.

madrazo@salleurl.edu

Ángel Martín Cojo

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Arquitecte, professor associat i investigador al grup ARC. Va obtenir el Diploma d'Estudis Avançats (DEA) en l'any 2010.

Recerca — Disseny participatiu, avaluació post-ocupacional, nous instruments i mètodes pedagògics en arquitectura, disseny i construcció basat en components, habitatge.

amartin@salleurl.edu

Mario Hernández

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Arquitecte, professor associat i investigador al grup ARC.

Recerca — Disseny d'interfícies i processos participatius en l'art i l'arquitectura. Interfícies per a l'aprenentatge en col·laboració. Percepció i representació de l'espai i del territori.

marioh@salleurl.edu

Álvaro Sicilia

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Enginyer en Informàtica, investigador al grup ARC. Coordinador de l’àrea de informàtica del grup.

Recerca — Eficiència energètica, disseny i construcció basat en components, tecnologies de la web semàntica, entorns col·laboratius d'ensenyament, sistemes d'informació i visualització del coneixement. Membre de la xarxa temàtica espanyola de Linked Data.

asicilia@salleurl.edu

Gonçal Costa

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Enginyer en Informàtica, Multimèdia i Electrònica. És investigador al grup ARC.

Recerca — Disseny participatiu, construcció industrialitzada basada en components, aplicació de les tecnologies de la Web Semàntica en el sector AEC (Architecture, Engineering, Construction).

gcosta@salleurl.edu

Grup de Recerca en Psicologia Social, Ambiental i Organitzacional –PsicoSAO, Universitat de Barcelona (2014SGR992)

El grup “PsicoSAO”, integrat per investigadors del Departament de Psicologia Social de la Universitat de Barcelona, està dedicat a l'anàlisi de temàtiques socials, ambientals i organitzacionals, així com al disseny de plans d'intervenció i avaluació psicosocial en contextos micro i macrosocials.

El grup es va fundar l'any 2005, sent reconegut des de llavors com a grup de recerca consolidat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya, encara que els seus antecedents es remunten a la dècada de 1980 amb les activitats del grup de recerca en Intervenció i Gestió Ambiental (GRIGA). En aquest temps, el grup ha realitzat nombrosos projectes d'investigació, en col·laboració amb investigadors d'altres universitats, els resultats del quals han estat divulgats en publicacions i comunicacions en congressos nacionals i internacionals.

Les activitats que realitza el grup tenen com a objectiu promoure el benestar, la inclusió i la cohesió social, millorar la gestió ambiental i desenvolupar els recursos humans en les organitzacions. L'activitat del grup li ha permès crear vincles amb el sector privat i l'administració pública, especialment en aquells àmbits de coneixement relacionats amb la gestió del medi ambient i la creació de dinàmiques socials a la ciutat.

Enric Pol Urrutia

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Director del Grup. Catedràtic de Psicologia Social i Ambiental del Departament de Psicologia Social. Des de 1988, co-Director del Màster en Intervenció i Gestió Ambiental: Persona i Societat (UB-UAB)

Recerca — Història de la Psicologia Ambiental. Apropiació i simbolisme de l'espai. Espai urbà i dinàmiques socials de la ciutat. Gestió Ambiental. Conflictes ambientals i efecte NIMBY. Globalització i qualitat de vida. Membre de la Comissió de Sostenibilitat (UB) i de les xarxes de recerca Edusost, IAPS, PSICAMB i ArpEnv.

epol@ub.edu

Maria Rosa Bonet Casas

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Subdirectora del Màster en Intervenció i Gestió Ambiental: Persona i Societat (UB-UAB).

Recerca — Cultura ambiental urbana; apropiació, interacció, participació i avaluació d'entorns urbans; àrees de joc infantil: conformació, ús i regulació. Membre del Col·legi Oficial de Llicenciats de Barcelona, de la Societat Catalana de Filosofia, del FAD, PSICAMB i IAPS.

mrbonet.mia@ub.edu

Moisés Carmona

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Professor del Departament de Psicologia Social i del Màster d'Intervenció Psicosocial.

Docència — Psicologia Social Aplicada, Psicologia Comunitària i Intervenció Psicosocial. Coordinador del Mòdul de Procediments i Tècniques d'Intervenció Psicosocial del Màster d'Intervenció Psicosocial.

Recerca — Acció Comunitària: Apoderament individual, grupal i comunitari; i en pràctiques artístiques comunitàries com a constructores de participació ciutadana. Membre del consell de l'European Association for Community Psychology.

mcarmona@ub.edu

Angela Castrechini

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Professora del Departament de Psicologia Social, del Màster d'Intervenció Psicosocial i del Màster en Intervenció i Gestió Ambiental: Persona i Societat

Docència — Psicologia Social Aplicada, Psicologia Ambiental, Psicologia de la Comunicació Social.

Recerca — Representacions socials sobre temàtiques ambientals i socials: problemes ambientals, canvi climàtic, inseguretat ciutadana. Anàlisi de mitjans de comunicació: premsa i campanyes de comunicació. Membre de la xarxa de recerca Edusost, IAPS i PSICAMB.

acastrechini@ub.edu

Andres Di Masso

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Professor Lector del Departament de Psicologia Social, del Màster d'Intervenció Psicosocial i del Màster en Intervenció i Gestió Ambiental: Persona i Societat

Docència — Psicologia Social Aplicada, Psicologia Política, Psicologia Cultural i Metodologia Qualitativa.

Recerca — Anàlisi crítica del discurs. Construcció ideològica de les relacions subjectives i territorials persona-lloc. Espai públic, conflicte i construcció antagonista de ciutadania. Membre del grup d'estudis en Psicologia Cultural, Comunitària i Política i de l'OSPDH.

adimasso@ub.edu

Sergi Valera

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Professor Titular del Departament de Psicologia Social. Coordinador del Postgrau d'Intervenció Ambiental i Entorn Urbà. Professor del Màster d'Intervenció Psicosocial i del Màster en Disseny Urbà: Art, Ciutat, Societat.

Docència — Psicologia Social Aplicada i Psicologia Ambiental.

Recerca — Identitat social urbana, espai públic i inseguretat i psicologia positiva. Membre de la xarxa d'investigació Edusost, IAPS i PSICAMB.

svalera@ub.edu

Col·laboradors

Laura Benitez Pérez

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Psicóloga (Universidad de Guadalajara, MX), estudiante del Máster en Intervenció Psicosocial (UB)

Laura Benitez Reixach

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Estudiant de Psicologia Social i Ambiental

Jose Antonio Dorado

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Estudiant de Psicologia Social i Ambiental

Àlex Mata Carlús

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Estudiant de Psicologia Social i Ambiental

Gemma Navarro Perucha

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Estudiant d'Arquitectura Superior

Livia Di Pietro

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Estudiant d'Arquitectura Superior

Onditz Portabella

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Ciències Polítiques i de l'Administració (UPF), Màster en Gestió e Intervenció Ambiental (UB)

Georgina Rosell Bellot

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Estudiant de Psicologia Social i Ambiental

Victoria Sedkowski

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Psicóloga (UCM), estudiante del Máster en Intervenció Psicosocial (UB)

Carolina Soto Aliaga

Enginyeria i Arquitectura La Salle-Universitat Ramon Llull

Estudiant d'Arquitectura Superior

Kim Stantiford

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Psicóloga (UAM), estudiante del Máster en Intervenció Psicosocial (UB)